• Deň najlepších priateľov

          • Dňa 26.6.2023 sme mali s našimi deťmi Deň najlepších priateľov.

            Strávili sme spolu príjemné popoludnie, počas ktorého sme si pozreli film o priateľstve a vzájomnej pomoci. Spríjemnili sme si atmosféru  spoločným pohostením a  hrami.

          • Deň matiek v ŠI

          • Deň matiek je deň, kedy sa vzdáva úcta našim mamičkám. Deti zo školského internátu na tento významný deň nezabudli a prekvapili svoje mamičky kúzelným srdiečkom, ktoré sa premení na kvetinku s pekným venovaním. 

          • Návšteva Vivária SPU

          • Pri príležitosti Svetového dňa korytnačiek deti zo školského internátu absolvovali exkurziu do Vivaria SPU v Nitre. Deti kládli zvedavé otázky, oboznámili sa so životom obojživelníkov, plazov. Zažili sme pekné popoludnie.

          • II.kolo prijímacích pohovorov do PŠ

          • II.kolo prijímacích pohovorov do PŠ pre školský rok 2023/2024  sa uskutoční  20.6.2023 ( utorok ).

             

            Prihlášku je potrebné zaslať na adresu školy najneskôr do 3.júna 2023.

             

            V prílohe sú uvedené kritériá pre prijímanie žiakov do Praktickej školy pre školský rok 2023/2024.

          • Digitálny príspevok pre žiakov SR

          • Vážení rodičia,
            dovoľujeme si Vás touto cestou oboznámiť o národnom projekte „ Digitálny príspevok pre žiakov SR“, ďalej uvádzaný pod názvom „Digitálny žiak“.
            Cieľom národného projektu je podpora rozvoja digitálnych zručností vo všeobecnosti a to prostredníctvom podpory nákupu digitálneho vybavenia. Prostredníctvom vybavenia cieľových skupín potrebným digitálnym vybavením a softvérom sa aktívne nepriamo podporí využívanie digitálnych technológií aj vo vzdelávacom procese.

            Projekt je určený pre nasledovné cieľové skupiny:
             žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)

             žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú výlučne z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí

             žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% medián príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti (napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe).

            Bližšie informáciu ohľadom tejto sumy nájdete na nasledovnom linku: https://digitalnyziak.sk/rodicia/

             žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre rok 2022/2023)


            Ak spĺňate kritérium cieľovej skupiny, tak môžete požiadať o túto dotáciu. Zaregistrovať sa môžete na nasledovnom linku: https://digitalnyziak.sk/ziaci/ . Po registrácii Vaše údaje bude preverovať príslušné ministerstvo, a keď máte nárok na dotáciu, tak Vám príde potvrdzujúca SMS správa (tento úkon môže trvať niekoľko dní, až niekoľko týždňov).


            Na základe informácií od metodika (určeného ministerstvom) tohto projektu registrovať sa dá do 30.06.2023 (ak máte záujem odporúčame čím skôr, aby Vám včas prišla SMS správa ohľadom Vášho nároku na dotáciu). Uplatniť dotáciu je možné do 31.10.2023. Všetky potrebné informácie nájdete na stránke www.digitalnyziak.sk
            Prosíme Vás aby ste obratom dali vedieť triednej učiteľke, či patríte do niektorej z cieľových skupín. Zoznam žiakov patriacich do cieľových skupín potrebujeme vedieť kvôli tomu, aby sme urobili stretnutie rodičov ohľadom projektu (táto povinnosť škole vyplýva z projektu). O termíne tohto stretnutia ohľadom projektu Vás bude informovať triedna učiteľka.

          • 0.ročník Inkluzívnej športovej olympiády

          • Dňa 25.4.2023 sa naša škola zúčastnila 0.ročníka Inkluzívnej športovej olympiády v Leviciach. Organizátormi športovo zábavného podujatia bola SŠI a ZŠ v Leviciach, pod záštitou mesta Levice. Našu školu reprezentovali žiaci 10. ročníka ZŠ (Júlia Rigová, Adam Fúska, Daniel Horváth) a žiaci 2.ročníka PŠ (Daniela Hrnková a Evelína Kaločaiová).

            Súťažilo sa v 5 disciplínach:

            1. bod

            2. prekážková dráha

            3. hod na cieľ

            4. triedenie predmetov podľa farieb

            5. zábavné preťahovanie lanom

            Všetky disciplíny boli prispôsobené variantu A a B. Športové dopoludnie sa nieslo v duchu : "Spolu to zvládneme" a "nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa". Žiaci okrem športovania zažívali aj zábavné chvíle, pri ktorých spoznali aj nových kamarátov z 8 škôl z Nitrianskeho kraja. Naša radosť zo športového výkonu bola znásobená fantastickým úspechom. Daniela Hrnková získala pre našu školu 1.miesto v disciplíne "bod" a Adam Fúska 3.miesto v ostatných disciplínach. Srdečne gratulujeme a ďakujeme všetkým našim súťažiacim za skvelú reprezentáciu našej školy. Prajeme im veľa ďalších úspechov a tešíme sa na ďalšie športové podujatia.

          • Tanečný maratón

          •  

             

             

            Dňa 26. apríla deti roztancovali školský internát Tanečným maratónom. Predviedli nám rozličné tanečné štýly a naplno sa ponorili do tanečného umenia. Na záver tanečnej aktivity súťažiaci boli odmenení sladkou odmenou.

          • Jarné upratovanie prírody

          •  

             

             

             

            Pri príležitosti Svetového dňa Zeme (22.4.) v rámci plnenia úloh Recyklohier sme zorganizovali upratovanie prírody. Takmer všetky triedy ŠZŠ a PŠ sa zúčastnili čistenia lesa Boriny. Vyhlásili sme súťaž, ktorá trieda bude mať najplnšie vrece. Slniečko nám prialo a žiaci vyzbierali odpad, ktorý nepatrí do žiadneho prostredia. Priebeh sme zdokumentovali fotografiami. Každý bol odmenený sladkou odmenou. Na záver si aj zacvičili na čerstvom
            vzduchu.
            Zem je jediným domovom, ktorý máme a všetci spoločne sme pracovali na tom, aby bola lepším, krajším miestom pre všetkých, a preto sa musíme o ňu starať a chrániť ju. Samozrejme nielen v tento jeden deň v roku, ale po celý rok.

          • Zápis detí do špeciálnej materskej školy

          • Zápis detí do špeciálnej materskej školy sa uskutoční v termíne:

            2. 5. 2023 až 19. 5. 2023 v čase od 9:00 hod do 14:00 hod v budove SŠI na Červeňovej ul. Č. 42 v Nitre.

             

            K prijatiu dieťaťa do špeciálnej materskej školy je potrebná:

            • písomná žiadosť podpísaná obomi zákonnými zástupcami
            • potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast s údajom o povinnom očkovaní
            • vyjadrenie z centra poradenstva a prevencie, ktoré sú zaradené do siete školských zariadení SR

             

            Viac informácií v prílohe

             

          • Marec mesiac knihy v ŠKD

          • Mesiac Marec sme venovali knihám, hravému čítaniu. Žiaci mali v mesiaci marec možnosť priniesť si do ŠKD svoju obľúbenú knihu, ktorú ukázali ostatným žiakom. Z každej knižky sme si prečítali krátku ukážku.

          • Zápis do 1.ročníka

          • Plnenie povinnej školskej dochádzky

            Zákonný zástupca dieťaťa (matka, otec), resp. iná fyzická osoba ako rodič, je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2023 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky. Uvedené sa vzťahuje aj na dieťa, ktoré v školskom roku 2022/2023 nenavštevovalo materskú školu alebo zariadenie predprimárneho vzdelávania.

             

             

            Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami


            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.
            Špeciálna základná škola začína konanie vo veci zápisu na základe podnetu zákonného zástupcu dieťaťa. Týmto podnetom je prihláška na vzdelávanie v špeciálnej základnej škole, vyplnená a podpísaná oboma zákonnými zástupcami. Zákonný zástupca vyplní prihlášku priamo na zápise v škole, alebo prinesie už vyplnenú a podpísanú prihlášku osobne v deň konania zápisu.

             

            K zápisu ešte priniesť:    

            •  rodný list dieťaťa,
            •  OP rodiča.

            O prijatí do základnej školy rozhodne riaditeľka školy do 15. júna 2023.

          • Marec mesiac knihy- neposlušné písmenká

          • Na oslavu Marca - mesiaca kníh, sa deti na internáte zahrali s neposlušnými písmenkami. 

            Deti poznávali písmenka rôznymi zmyslami, ako je napríklad hmat - hádanie písmenka so zatvorenými očami alebo písanie písmenka prstom na chrbát. Potom sme si zahrali suťaž, ktorej cieľom bolo otestovať, kto z hráčov rýchlejšie reaguje a vyberie správne písmenko k danému predmetu. 

            Na záver činnosti si deti spoločne zahrali netradičné pexeso, kde mali za úlohu nájsť správne dvojice.

          • Prišla jar

          • Deti zo školského internátu usilovne pracovali v záhrade. Zasadili cibuľku, mrkvičku, reďkovku,....

          • Karneval v ŠI

          • Aj tohto roku sa počas fašiangového obdobia deti na internáte premenili na rozprávkové bytosti, ako sú víly, princezné alebo superhrdinovia, a spoločne sa zabavili na dlho očakávanej karnevalovej veselici.

            Karneval započal príchodom fašiangového sprievodu so spevom ľudových piesní, čím sme si pripomenuli zvyky a tradície našich predkov. 

            Ku karnevalovej oslave nechýbala ani dobrá hudba, ako aj stoličkový tanec s chutným občerstvením.

            Na záver deti dostali sladkú odmenu za svoju kreatívnosť a tvorivosť.