• Mikuláš v škole

          •  

             

            Ďakujem, Mikuláš,

            za tie krásne chvíle,

            za darčeky od teba,

            za úsmevy milé.

            stretneme sa o rok zas,

            príď, Mikuláš, medzi nás.

             

          • Vianočný stánok vo Vianočnom mestečku

          • Vo štvrtok a piatok (5.-6.12.) sme vymenili školské prostredie za stánok v mestečku na Vianočných trhoch 2019. Ponúkali sme na predaj výrobky, ktoré sme spoločne vyrobili s našimi žiakmi. Sme radi, že i tento rok sa naše výrobky stretli so záujmom návštevníkov počas Vianočných trhov. Všetkým návštevníkom nášho vianočného stánku, ktorých naše výrobky zaujali a ich zakúpením nás podporili a urobili radosť, ďakujeme.

          • Mikulášsky vlak

          • Prevezenie Mikulášskym vlakom v areáli Agrokomplexu v Nitre sa stalo každoročne tradíciou. I v tento adventný čas sa jazdy Mikulášskym vlakom zúčastnila  dňa 5.12. trieda p.uč. Chrenkovej.   Spoločným úsilím žiaci 1.a 2. ročníka praktickej školy napísali zopár riadkov o ich zážitku :

            "Videli sme čerta, anjela, Mikuláša, taktiež aj iné veci.....Výborný bol vláčik, opekanie jabĺk a videli sme ako sa robia placky. A bolo nám tam super :)"

          • Tvoriť môže každý

          • Naši žiaci sa opäť zúčastňovali pravidelného vzdelávacieho projektu Nitrianskej galérie s názvom „Tvoriť môže každý“. V jesenných tvorivých dielňach prejavili svoj jedinečný talent i svoje kreatívne schopnosti. 4.12. sa uskutočnila vernisáž výstavy výtvarných prác, ktoré vznikli počas tohto vzdelávacieho projektu. Naši žiaci získali ocenenia:

            Odkazy v obraze – Podoby slobody 1.miesto - trieda p.uč. Kováčovej, 2.miesto – trieda p.uč. Chrenkovej, Čestné uznanie – trieda p.uč. Chrenkovej.

            Odkazy v obraze -(Un)Natural 2.miesto – trieda p.uč. Klocokovej, 3.miesto – trieda p.uč. Chrenkovej.

            Župný dom – architektúra Župného domu 2.miesto - trieda p.uč. Chrenkovej, 3.miesto – trieda p.uč. Kováčovej

          • Borinkovské medovníky

          • 3.12. sa v priestoroch DSS Borinka uskutočnilo kultúrno-tvorivé dopoludnie - zdobenie medovníkov. Zúčastnili sa naši žiaci i klienti so zariadení DSS Nitrianskeho kraja. Po krátkom kultúrnom programe detí z LVS Kynek sme začali zdobiť medovníčky a vznikli  krásne chutné výtvory. Rozlúčili sme sa so želaním krásnych sviatkov s p. riaditeľkou a klientami DSS Borinka.

          • Snehulienka a sedem trpaslíkov.

          • Kde bolo tam bolo, takto nejako začína každá rozprávka. Rozprávku o Snehulienke a siedmich trpaslíkoch, pozná každý z nás, no málokto vie, že prvýkrát ľudia čítali túto rozprávku v roku 1918, keď vyšla ako súčasť zbierky rozprávok bratov Grimmovcov. Všetci, veľkí, či malí, túto rozprávku určite počuli alebo videli. Dnes, 29.11., ju k nám priniesli herci z Divadla Clipperton z Banskej Bystrice v pútavom a temperamentnom stvárnení.

          • Medzinárodný deň bez fajčenia

          • Medzinárodný deň bez fajčenia alebo tiež nefajčiarsky deň, je podporovaný Medzinárodnou úniou boja proti rakovine. Tento deň si každoročne pripomíname 20. novembra. Ak mladí ľudia začnú fajčiť v skorom veku, zdravotné následky môžu byť katastrofálne. Hrozí predčasná smrť, srdcový infarkt, rakovina pľúc, vznik srdcovo – cievnych chorôb. Pozornosť žiakov sme sústredili na prevenciu a informovanosť o negatívnom vplyve cigariet na ľudský organizmus. Formou výroby plagátov sme im ponúkli príležitosť zamyslieť sa nad dôsledkami tejto závislosti.

          • Bubnovačka 2019

          • Žiaci 9. a 10. triedy, 1. a 2. PŠ a absolventi v CVČ sa zúčastnili v ŠH Olympia v Nitre BUBNOVAČKY . Cieľom Bubnovačky nie je lámanie rekordov. Bubnovačka má symbolicky upozorniť na ochranu detí pred násilím a otvoriť tému včasnej prevencie. Myšlienka podujatia „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť“ zaznela 19. novembra 2019 Slovenskom v hlasnom rytme bubnov od 10,00 – 11,00 už po šiestykrát.

          • "Advent" tematické tvorivé dopoludnie

          • Na prvú adventnú nedeľu si ľudia vždy robili adventné vence so štyrmi sviecami. Každý týždeň sa zapáli jedna svieca až do Vianoc. Je to znak blížiacich sa Vianoc. 26.11. sa v priestoroch našej školy uskutočnilo zábavno-tvorivé dopoludnie pod názvom Advent. Tvorivého stretnutia, na ktorom sme si vyrábali a ozdobovali adventné vence, sa zúčastnili i klienti DSS Borinka.

          • Kreatív Dance

          • DSS Klasov dňa 20.11.2019 organizoval 4.ročník tanečnej súťaže "Kreatív Dance" pre deti a mládež s MP. Súťaže sa zúčastnili 2 tanečné páry z radu žiakov našej školy : Dávid Stojka a Romana Belkovičová, Dalibor Rafael a Evelína Kaločayová. Obidva páry sa krásne odprezentovali a získali pekné ocenenia. Vytancovali si diplomy za "najnoblesnejší valčík" a "najkreatívnejší latino-štýl". Nádherné ocenenie získali Romanka a Dávid: "Kráľ a kráľovná tanečného parketu". Naša pani riaditeľka PaedDr. Soňa Šišková sa zhostila úlohy porotkyne tanečnej súťaže.

          • Kynecký slávik 2019

          • Dňa 21.11.2019 sa žiaci Igor Stojka a Frederika Bandová zúčastnili 27.ročníka speváckej súťaže Kynecký slávik, ktorý usporiadava LVS Kynek. Súťaže sa zúčastnili žiaci SŠ Mudroňova Nitra, LVS Poľný Kesov, SŠI Nitra Čermáň a všetci žiaci usporiadateľskej školy. Súťažili jednotlivci, dvojice a k príjemnej atmosfére prispeli 4 žiaci hrou na zobcovú flautu. Všetci speváci predviedli veľmi pekný výkon, pretože porota udelila dve prvé, dve druhé, dve tretie miesta a cenu poroty. Naša žiačka sa umiestnila na výbornom 3.mieste, k čomu jej srdečne blahoželáme.

          • Zmysel to má aj bez zmyslov

          • utovná výstava "Zmysel to má aj bez zmyslov" prichádza v novembri do Nitry. V tejto interaktívnej výstave sa návštevníci dozvedajú o živote svojich vrstovníkov so špeciálnymi potrebami. Prostredníctvom hry, pri ktorej plnia úlohy v koži dieťaťa s postihnutím, spoznávajú hrdinov výnimočných kníh. Vystavené knihy predstavujú výber vyše stovky kníh z fondu knižnice BIBIANY. Návštevníci si môžu zalistovať v žánrovo a výtvarne pestrej zmesi kníh z celého sveta. Exponáty zahŕňajú predovšetkým literárne portréty detí a mladých ľudí s rôznymi typmi postihnutia, ale aj knihy vytvorené v špeciálnych znakových systémoch (knihy s Braillovým písmom, taktilné knihy) a ľahko čitateľné knihy, vhodné pre deti s poruchami učenia alebo inými mentálnymi problémami. Toto všetko si mali možnosť vyskúšať dňa 19.11. i žiaci autistických tried v Krajskej knižnici Karola Kmeťku v Nitre.

             

             

          • „Žena v kvetoch odetá“

          • Ponitrianske múzeum v Nitre hostí výstavu s názvom „Žena v kvetoch odetá“, ktorej sa zúčastnili i žiaci autistických tried dňa 13.11. Ide o textilnú výstavu - umelecké diela vytvorené Beatou Kabíčkovou-Vinceovou, ktorá teraz prináša kolekciu textilných dezénov z obdobia 70. a 80. rokov 20. storočia. Jej umelecká tvorba zahŕňa niekoľko rôznorodých techník a žánrov.

          • GASTRA - KULINÁRIA 2019

          • Dňa  8.11.2019 sme sa zúčastnili potravinárského veľtrhu GASTRA - KULINÁRIA v Nitre, ktorý bol  zameraný na trendy modernej gastronómie, potraviny, nápoje a zdravý životný štýl.  Čakal nás bohatý sprievodný program, degustácia jedál a nápojov, ukážky práce baristov, barmanov, veľkolepá kuchárska show i odborný sprievodný program.

             

          • Mladý tvorca 2019

          • Ani v tomto školskom roku sme nevynechali príležitosť zúčastniť sa 27. ročníka celoštátnej prezentačnej výstavy slovenských stredných odborných škôl a stredísk praktického vyučovania v Nitre. Program zaujímavého podujatia dotvorili rozmanité interaktívne činnosti pre študentov, workshopy, súťaže i programy z oblasti záujmovej činnosti žiakov.

          • Jeseň na autistickom oddelení - blokové vyučovanie

          • Žiaci autistického oddelenia dňa 23.10. získavali a rozširovali si  svoje vedomosti zážitkovou blokovou výučbou s jesennou tematikou. Spoznávali  charakteristické znaky jesene, oboznámili sa s menej frekventovanými - hlavne lesnými plodmi a ich vlastnosťami. Manipulovali s nimi, vytvárali jesenné dekorácie a aby vedeli ako chutí jeseň, pripravili sladkú ochutnávku z gaštanov.

          • O pyšnej Dorotke

          •  Bábkové divadlo Lienka  nám 24.10.2019 predviedlo bábkové divadelné predstavenie s pesničkami "O pyšnej Dorotke". Rozprávka O pyšnej Dorotke priblížila  príbeh o pyšnej kráľovskej dcére, ktorá si neváži veci ani ľudí. Po príučke v pekle sa jej hodnoty menia. Peklo jej na želanie kráľa dá lekciu a  celý rok v  ňom musí slúžiť. Nakoniec prevychovanú princeznú Dorotku zachráni chudobný Matej a  koná sa svadba. Na záver predstavenia sme si mali možnosť pozrieť si marionety aj zblízka

          • Halloween v ŠKD

          • Halloween je sviatok plný čarodejníc, duchov a iných príšer. Aj napriek tomu, že Halloween je americký sviatok, aj my sme si ho pripomenuli. Halloween je o strašidlách, takže poriadne strašidlá nesmú chýbať, a veru hrôzostrašné masky nechýbali ani na našej halloweenskej párty, ktorá sa konala v ŠKD 24.10.2019. Všetky strašidielka a strašidlá si zatancovali na strašidelnej diskotéke, smiali sa a zabávali. Už teraz sa tešíme na halloweenskú zábavu o rok!!!

          • Deň úcty k starším

          • Už tradične vzdávame v mesiaci október úctu k starším. Tým, ktorí doteraz pracovali, vychovávali svoje deti, pomáhali pri starostlivosti o vnúčatá, starali sa o svoje rodiny. Rôznorodým programom - tancami, spevom, pohybovými kreáciami, cvičením so stuhou a obručou  sa naši žiaci dňa 23.10.2019 prišli poďakovať  klientom ZSS Zobor za ich celoživotný prínos a vzdať im úctu.  Rozlúčili sme sa spoločným zaspievaním piesne Na Kráľovej holi a fotografovaním. Klientom sa naše vystúpenie páčilo a vyjadrili túžbu vidieť sa opäť.

          • Korčuľovanie

          • Korčuľovanie je jedným zo spôsobov, ako si zlepšiť kondičku, navyše sa otužovať, vyhnúť sa sezónnym ochoreniam a ešte pritom zažiť kopu zábavy. I tento školský rok chodia naši žiaci opäť korčuľovať na ľadovú plochu, lepšujú a upevňujú si korčuliarske zručnosti.